Jak na dobrou imunitu i úspěšné hubnutí? Zkuste avokádo!

Avokádo se těší velké oblibě
Avokádo se těší stále větší oblibě. Přináší nám spoustu zdravotních benefitů.

Avokádo jistě znáte. Toto ovoce se těší stále větší a větší oblibě, a to nejen u nás. Díky jeho ne příliš výrazné chuti se s ním v kuchyni dá doslova kouzlit. A navíc má opravdu velké množství benefitů pro naše zdraví.

Jak poznat zralé avokádo?

V první řadě je třeba podotknout, že neexistuje pouze jeden jediný druh tohoto exotického ovoce. Je jich hned několik. Takže se při jeho nakupování nemusíte děsit různých tvarů, velikostí ani odstínů. Pokud ale chcete koupit avokádo dostatečně zralé, ale ne přezrálé, následujte tento postup:

  1. Vezměte avokádo do ruky.
  2. Palcem po něm jemně přejeďte a lehce do něj zatlačte.
  3. Měli byste cítit, že se ovoce tlaku poddává, ale zároveň není úplně měkké.
  4. Takové avokádo je zralé.

Kam s ním aneb Tipy pro skladování avokáda

Koupili jste avokádo a přinesli jste ho domů. Co s tím teď?

Aby rychleji dozrálo

Pokud jste zjistili, že ještě není úplně zralé, nezoufejte. Doma vám dozraje. Pokud chcete zrání urychlit, vložte ho do papírového obalu a pořádně uzavřete. Zrání probíhá díky etylenu, který se z ovoce uvolňuje. Díky uzavření se plyn zachycuje a pomáhá zrání urychlit. Chcete-li proces urychlit ještě více, přidejte k avokádu například banán nebo jablko. Etylenu bude víc.

Avokádo se těší velké oblibě. V kuchyni se s ním dá doslova kouzlit a navíc má velké množství benefitů pro naše zdraví.
Avokádo vám doma bez problémů dozraje

Aby nezhnědlo

Po rozkrojení avokádo začne oxidovat a tudíž hnědnout. Chcete-li tento proces zpomalit, pokapejte dužinu šťávou z citronu nebo limetky, vložte do vzduchotěsné nádoby a uskladněte do lednice.

Jaké benefity pro naše zdraví avokádo přináší?

Jak jsem slíbila hned v úvodu, řekneme si, proč bychom vůbec měli avokádo konzumovat. Co dobrého nám toto exotické ovoce může přinést?

  • Vysoká nutriční hodnota – Avokádo je opravdu hodně syté a výživné. Mluví se o něm dokonce i jako o superpotravině. Pokud si hlídáte postavu nebo se chystáte hubnout, rozhodně ho zařaďte do jídelníčku. Je vhodné i do nízkosacharidové diety. 100 g avokáda obsahuje 160 kalorií, 15 g zdravých tuků, 2 g bílkovin a 7 g vlákniny (27 % DDD). Co však neobsahuje, je cholesterol.
  • Vysoký obsah vitamínů a minerálů – V poměrně vysokém zastoupení obsahuje vitamíny C (17 % DDD), K (26 % DDD), E (10 % DDD), B5 (14 % DDD), B6 (14 % DDD), kyselinu listovou (20 % DDD) a draslík (14 % DDD). Dále obsahuje také Cu, Mg, Mn, Fe, P, Zn, vitamín A, B1, B2 a B3. Co se týká draslíku, kromě avokáda ho najdeme také v banánech, ovšem jen v 10 % DDD. Přitom jde o látku, které má spousta lidí velký nedostatek. Draslík pomáhá především snižovat krevní tlak a předcházet mrtvici, infarktu a selhání ledvin.
  • Obsah nenasycených mastných kyselin – Avokádo je jedno z nejtučnějších rostlinných potravin. Nelekejte se ale, stále ho můžete řadit do svého dietního jídelníčku. Neobsahuje totiž žádný tuk. Jeho „tučnost“ způsobuje kyselina olejová, což je vyšší nenasycená mastná kyselina. Ta pomáhá mimo jiné například hojit záněty. Je také odolná vůči oxidaci teplem, díky čemuž můžeme avokádový olej bezpečně používat i při vaření.
  • Zdravé pro srdce – Rizikovými faktory pro srdeční onemocnění jsou především cholesterol, zánětové markery, krevní tlak, triglyceridy atd. Studie prokázaly, že konzumace avokáda dokáže výrazně snížit hladinu triglyceridů i špatného cholesterolu a naopak zvýšit hladinu cholesterolu dobrého.
Avokádo se těší velké oblibě. V kuchyni se s ním dá doslova kouzlit a navíc má velké množství benefitů pro naše zdraví.
Avokádo je velmi prospěšné našemu zdraví.
  • Pomáhá při vstřebávání vitamínů, minerálů a živin z potravin – Studie prokázaly, že když přidáme avokádový olej do jídla, zvýšíme tím vstřebávání antioxidantů, a to poměrně výrazně – až patnáctinásobně. Kromě toho samo avokádo dokáže zvýšit nutriční hodnotu dalších konzumovaných rostlinných potravin. Takže zahrneme-li ho do našeho každodenního jídelníčku, nejen, že se postaráme o další přísun vitamínů, minerálů a výživného jídla, ale zvýšíme tím i schopnost přijímat vitamíny a minerály, které by jinak přišly nazmar a naše tělo by je bez užitku vyloučilo.
  • Chrání oči – Avokádo obsahuje lutein, karotenoidy a zeaxantin, které mají na svědomí náš zdravý zrak. Snižují riziko makulární degenerace a šedého zákalu.
  • Pomáhá předcházet rakovině, ale i lépe snášet její léčbu – Studie dokazují, že extrakt z avokáda zpomaluje růst rakovinných buněk, pomáhá především při prevenci rakoviny prostaty. Kromě toho ale také snižuje negativní účinky chemoterapie.

Příště vám přineseme několik receptů a tipů, jak avokádo uplatnit v kuchyni a dostat z něj jen to nej.

Jana Švec

https://hyggeme.cz/jana-svec Copywriterka, překladatelka, korektorka, blogerka a nadšená cestovatelka. Psaní se věnuje od roku 2012 a dodnes se jím živí. Na svém kontě má nespočet blogových a PR článků a řadu spokojených klientů a kromě toho dva vlastní projekty. Miluje cestování, angličtinu, španělštinu, hory, moře, dobrou kávu a kvalitní víno. A především životní pohodu. Na tomto blogu pro vás tvoří obsah o zdravém a pohodovém zdravotním stylu.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *