Vejce v hlavní roli aneb Přinášíme skvělé recepty pro milovníky vajíček
Také patříte k milovníkům vajíček na všechny možné způsoby? Vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin a mnohdy z nich lze snadno připravit chutná, zdravá a výživná jídla. Proto vám přinášíme skvělé a jednoduché recepty pro milovníky vajíček, kterými svůj jídelníček můžete krásně ozvláštnit.
Omeleta s hráškem a šunkou
Tento recept je ideální na snídani nebo na lehký oběd a jeho příprava trvá jen několik minut.
Ingredience:
- 4 vejce
- hrášek (může být mražený)
- 3-4 plátky šunky
- sůl a pepř
- bylinky dle chuti
- olej nebo máslo na smažení
Postup:
- Rozklepněte vejce do misky a lehce je rozšlehejte vidličkou. Přidejte sůl a pepř, případně bylinky.
- Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a přidejte hrášek. Orestujte ho asi 2-3 minuty nebo dokud nezměkne.
- Přidejte nakrájenou šunku a smažte ji s hráškem asi 1-2 minuty.
- Přidejte rozšlehaná vejce a promíchejte je s hráškem a šunkou.
- Smažte omeletu z obou stran asi 2-3 minuty nebo dokud neztuhne.
- Ihned podávejte.
Možná obměna:
Kromě hrášku můžete přidat téměř jakoukoliv zeleninu, například barevnou papriku, cherry rajčátka, pórek, ale taky třeba různá semínka nebo ořechy. Chuť omelety tak může být pokaždé jiná a nezevšední, přesně pro všechny milovníky vajíček.
Pokud nemáte ořechy či semínka doma, můžete si je objednat u Veselé Veverky, teď navíc s dopravou zdarma.
Přidat můžete také nastrouhaný sýr.
Tip:
K omeletě si můžete dát pečivo. Není ale nutné. Vejce jsou sama o sobě dostatečně výživná.
Míchaná vejce se zeleninou
Klasická míchaná vejce na cibulce nebo bez ní nejsou pro milovníky vajíček jistě žádnou novinkou. Proto tento recept zkusíme trochu obměnit.
Ingredience:
- 3-4 vejce
- 1 cibule nebo pórek
- zelenina dle chuti – barevná paprika, rajče, hráček, kukuřička, fazolky…
- sůl, pepř, bylinky dle chuti (bazalka, čerstvá pažitka…)
- olej
Postup:
- Cibuli nebo pórek nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozpalte olej a přidejte cibuli nebo pórek a osmažte dozlatova.
- Přidejte na jemno nakrájenou ostatní zeleninu.
- Vejce rozmíchejte v misce a přidejte sůl, pepř a bylinky.
- Rozmíchané vejce vylijte na pánev k zelenině.
- Na mírném ohni smažte.
- Vejce míchejte pomalu směrem od kraje doprostřed pánve.
- Vejce osmažte na takovou konzistenci, jakou máte rádi.
Tip:
Můžete přidat nastrouhaný sýr.
Pečená vejce s avokádem a parmezánem
Tento recept je skvělý na rychlý, zdravý a lehký oběd.
Ingredience:
- 4 vejce
- 2 zralá a měkká avokáda
- 100 g parmezánu
- bazalka
- sůl a pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 180-200 °C, ideálně na funkci „gril“.
- Avokáda rozpulte a zbavte pecky. Díru po pecce můžete ještě trochu vydlábnout.
- Z vnější strany můžete avokádo trochu seříznout, aby se nehoupalo a vejce z něj nevyteklo.
- Parmezán nastrouhejte.
- Na plech nebo do zapékací mísy rozložte půlky avokáda.
- Do důlků po pecce opatrně rozklepněte vejce.
- Vejce posolte, popepřete a posypejte bazalkou a parmezánem.
- Pečte tak dlouho, až bude vejce v takové konzistenci, jak ho máte rádi.
- Podávejte s pečivem, například s opečeným toustem či bagetkou.
Tip:
Nevíte si rady, jak poznat zralé avokádo? Podívejte se do našeho článku.
A pro více receptů na pokrmy z avokáda se můžete podívat tady.
Vajíčkový salát
A nakonec něco osvěžujícího a lahodného.
Ingredience:
- 6 vajec
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 stonkový řapíkatý celer nakrájený na menší kousky
- 1/4 hrnku nastrouhané mrkve
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Vajíčka vařte asi 10 minut, dokud nejsou tvrdá.
- Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Vejce vložte je do mísy a přidejte majonézu, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, řapíkatý celer a nastrouhanou mrkev.
- Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
Vajíčkový salát můžete podávat teplý nebo studený, jako samostatné jídlo, s pečivem nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Jaké přínosy mají vejce v našem jídelníčku?
Milovníci vajíček jistě všechny jejich výhody (nebo aspoň většinu) znají. Pro jistotu si je však připomeňme.
Vejce jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro správnou funkci těla. Kromě toho jsou bílkoviny z vajec dobře stravitelné. Vejce obsahují také tuky, které pomáhají udržet pocit sytosti a snížit chuť na další jídla a svačinky.
Vajíčka obsahují různé důležité živiny. Zejména sem patří B-vitaminy, vitamín D a vitamín A, dále také minerály jako železo, zinek a selen. Lutein a zeaxantin, které se nacházejí v žloutku, chrání oči před poškozením způsobeným volnými radikály a snižují riziko vzniku očních onemocnění.
Přestože vejce představují mnoho výhod, je důležité dbát na vyváženost stravy. Pokud máte zvláštní potřeby nebo omezení ve stravování, je vhodné jakoukoliv změnu jídelníčku konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu.